10 ιστορικά γεγονότα που έλαβαν μέρος την ίδια χρονική στιγμή

Έχοντας διαβάσει σχετικά με την Βασίλισσα Ελισάβετ και τη Μέριλιν Μονρόε, εκπλαγήκαμε όταν ανακαλύψαμε ότι αυτά τα δύο είδωλα μοιράζονται το ίδιο έτος γέννησης. Εμπνευσμένοι, συνεχίσαμε να ψάχνουμε για άλλα απίστευτα ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν την ίδια χρονιά.

Διαφ.

Σήμερα σας παρουσιάζουμε μια σειρά από γνωστά ιστορικά γεγονότα. Ο λόγος που τα βάζουμε σε ζευγάρια είναι ότι – και βάζουμε στοίχημα πως δεν το γνωρίζατε πριν –  συνέβησαν πρακτικά την ίδια στιγμή!

© pixabay   © pixabay

 Ο πύργος του Άιφελ / Η Έναστρη Νύχτα του Βαν Γκογκ 

Σε σύγκριση με άλλα τουριστικά αξιοθέατα, ο Πύργος του Άιφελ είναι αρκετά «νέος». Ωστόσο, διατηρεί τον τίτλο του πιο πολυεπισκεπτόμενου κτιρίου στον κόσμο. Αρχικά, ο πύργος δεν προοριζόταν για χάρη του ορίζοντα της πόλης: χτίστηκε έτσι ώστε η αψίδα του εδάφους του να μπορεί να χρησιμεύσει ως είσοδος στην Παγκόσμια Έκθεση Παρισιού του 1889. Αλλά, όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν υπάρχει τίποτα μονιμότερο του προσωρινού! Ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ δημιούργησε την Έναστρη Νύχτα περίπου την ίδια ώρα που ο μηχανικός Γκούσταβ Άιφελ ολοκλήρωσε το έργο του.

© pixabay   © time

Χειριστήριο αφής λάπτοπ /  Ο πλανήτης Γη γίνεται το πρόσωπο της χρονιάς σύμφωνα με την TIME

Το 1988, ο κόσμος γνώρισε την πρώτη έκδοση του χειριστηρίου αφής. Επινοήθηκε από τον Τζορτζ Τζερφιέιντ και η τεχνολογία γρήγορα και αποφασιστικά έκανε στην άκρη τα ποντίκια και τα χειριστήρια, καθιστώντας το το πιο δημοφιλές σύστημα ελέγχου κέρσορα για φορητούς υπολογιστές. Την ίδια χρονιά, η Γη έγινε πρόσωπο της χρονιάς σύμφωνα με το περιοδικό TIME, λόγω του κινδύνου καταστροφής του πλανήτη μας από τον πυρηνικό πόλεμο.

© 20th Century Fox Film Corporation   © depositphotos

Η βύθιση του Τιτανικού / Η ανακάλυψη των βιταμινών

Πριν από το 1912, η έννοια των «βιταμινών» δεν υπήρχε. Προτάθηκε για πρώτη φορά από τον Πολωνό επιστήμονα Κάσιμιρ Φουνκ. Φυσικά, οι άνθρωποι είχαν συνειδητοποιήσει τη σημασία της κατανάλωσης ορισμένων τύπων τροφίμων για την πρόληψη ασθενειών, ήδη από την αρχαία Αίγυπτο. Αλλά η επιστήμη έκανε αυτήν την ανακάλυψη στις αρχές του 20ου αιώνα. Την ίδια χρονιά, το διάσημο πλοίο Τιτανικός ξεκίνησε το πρώτο και τελευταίο ταξίδι του.

© Loz Pycock   © Film4

Το άνοιγμα του Μετρό του Λονδίνου / Η κατάργηση της δουλείας στις ΗΠΑ

Οι πρώτες προτάσεις για την κατασκευή του Μετρό του Λονδίνου εμφανίστηκαν στη δεκαετία του 1830. Το 1855 άρχισαν οι εργασίες για την οικοδόμηση του λεγόμενου «Μητροπολιτικού Σιδηρόδρομου». Η πρώτη γραμμή του μετρό άνοιξε στις 10 Ιανουαρίου 1863. Εκείνη την εποχή, ο εμφύλιος πόλεμος συνέχιζε ακόμα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον Δεκέμβριο του 1865 υιοθετήθηκε η περίφημη δέκατη τρίτη τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος, σηματοδοτώντας την κατάργηση της δουλείας.

© depositphotos   © depositphotos

Δημιουργία περιοδικού πίνακα / Δημιουργία του εμπορικού σήματος Χάινζ  (Heinz)

Η ιστορία της δημιουργίας του Περιοδικού Πίνακα Χημικών Στοιχείων είναι μακρά και περίπλοκη, αλλά η κρίσιμη εξέλιξη ήρθε το 1869, όταν ο Ντμίτρι Μεντελλέεφ διαπίστωσε ότι οι ιδιότητες των στοιχείων εξαρτώνται από το ατομικό βάρος τους. Την ίδια στιγμή, στην άλλη πλευρά του πλανήτη, ο επιχειρηματίας Heinz αποφάσισε να πουλήσει τριμμένο χρένο, από τις συνταγές της μαμάς του. Η παγκοσμίως γνωστή κέτσαπ Heinz δεν εμφανίστηκε στα καταστήματα μέχρι 7 χρόνια αργότερα.

© eastnews   © defenceimagery

Μέριλιν Μονρόε / Βασίλισσα Ελισάβετ

Το σύμβολο της δεκαετίας του 1950 και η βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας γεννήθηκαν το ίδιο έτος. Αλλά δεν είναι οι μοναδικές προσωπικότητες που ήρθαν στον κόσμο το 1926. Εκείνη η χρονιά μας έδωσε και τον Χιού Χέφνερ, τον ιδρυτή του περιοδικού Playboy, και τον Φιντέλ Κάστρο, τον ηγέτη της κουβανικής επανάστασης.

© The Rock Films   © James Clerk Maxwell

Η δουλεία καταργήθηκε στην Ρώσικη Αυτοκρατορία / Η πρώτη έγχρωμη φωτογραφία στη Βρετανία

Το 1861 συνέβη ένα σημαντικό γεγονός στη Ρωσική Αυτοκρατορία: η Μεταρρύθμιση των Αγροτών, η οποία κατάργησε την ερασιτεχνία στο γιγαντιαίο αυτό κράτος της Ανατολικής Ευρώπης. Την ίδια χρονιά, ο Βρετανός φυσικός Τζέιμς Κλερκ Μάξγουελ έβγαλε την πρώτη έγχρωμη φωτογραφία στον κόσμο, η οποία έγινε γνωστή ως «The Tartan Ribbon».

© depositphotos   © Bloomsbury Press

Το πρώτο iPhone / Το 7ο βιβλίο της σειράς Χάρι Πότερ

Το «Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου» δημοσιεύθηκε το καλοκαίρι του 2007, ένα γεγονός που συνέπεσε με την κυκλοφορία του πρώτου μοντέλου iPhone. Λόγω της καθυστέρησης ασφαλείας ενός ηλεκτρονικού καταστήματος, μια πειρατική έκδοση του βιβλίου εμφανίστηκε στο Διαδίκτυο και μεταφράστηκε γρήγορα σε διάφορες γλώσσες 5 ημέρες πριν από την έναρξη των επίσημων πωλήσεων. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε το τελευταίο κεφάλαιο στις περιπέτειες του νεαρού μάγου να πουλήσει 8,3 εκατομμύρια αντίτυπα την πρώτη ημέρα, κάτι που έπληξε τα καταστήματα. Η άφιξη του iPhone προκάλεσε επίσης το μερίδιό του σε σκάνδαλα: σύντομα έγινε φανερό ότι το κινητό δεν μπορούσε να υποστηρίξει 3G και MMS, προκαλώντας ένα φράγμα κριτικής από τους καταναλωτές.

© wikipedia   © Fritz Geller-Grimm

Χελώνα Χάριετ / Τσαρλς Ντάργουιν

Η περίφημη χελώνα Γκαλαπάγκος γεννήθηκε γύρω στο 1830. Όταν ο σπουδαίος επιστήμονας πήρε την Χάριετ στην Αγγλία, ήταν στο μέγεθος μιας πλάκας. Με τα χρόνια, η χελώνα ζούσε σε διαφορετικά μέρη. Το 1987, η Χάριετ δόθηκε υπό την ευθύνη του Στιβ  Ίργουιν, ο οποίος την φρόντισε μέχρι το θάνατο της από καρδιακή ανεπάρκεια το 2006. Μέχρι πρόσφατα, αυτό το καταπληκτικό πλάσμα μας προσέφερε την ευκαιρία να κοιτάξουμε τα μάτια κάποιου που είχε δει τον Τσαρλς Ντάργουιν προσωπικά!

© Thomas Ihle   © Paramount Pictures

Η γκιλοτίνα καταργήθηκε στη Γαλλία / Ο Ιντιάνα Τζόουνς στις ΗΠΑ

Ο αποκεφαλισμός με την γκιλοτίνα συνέχισε να αποτελεί τη βασική μέθοδο της θανατικής ποινής στη Γαλλία έως ότου καταργήθηκε το 1981. Την ίδια χρονιά ο Στίβεν Σπίλμπεργκ σκηνοθέτησε το Ιντιάνα Τζόουνς και οι κυνηγοί της χαμένης κιβωτού, το οποία σήμανε την έναρξη μιας τριλογίας επικής περιπέτειας.


Πηγή

Διαβάστε περισσότερα...
loading...
Loading...